Een decennium data: Onze reis met Klipfolio

28 februari 2024 | 3 minuten leestijd

Inleiding

Tien jaar geleden begon ik een samenwerking met Klipfolio. Een reis die uiteindelijk zou leiden tot de start van i-spark, dat begon als een spin-off gewijd aan het ontwerpen en implementeren van Klipfolio Dashboards. Nu we vieren dat we al tien jaar samenwerken, denk ik na over de groei, uitdagingen en overwinningen die we samen hebben meegemaakt.

Wat is Klipfolio?

Klipfolio is een cloudgebaseerd data analytics platform dat momenteel twee data producten biedt:

  • Klipfolio Klips. Met Klips kunnen gebruikers realtime pixelperfecte datavisualisaties maken en delen in dashboards en rapporten. Je kunt Klipfolio gebruiken om visualisaties aan te bieden aan je eigen interne teams en ook aan klanten.
  • Klipfolio PowerMetrics. PowerMetrics is een geavanceerder platform dat zich richt op het samenstellen van een metrics catalogus en vervolgens eenvoudige self-service analyses levert aan business user.

In de begindagen begon Klipfolio met Klips. Een tijdje geleden hebben ze PowerMetrics aan hun portfolio toegevoegd. PowerMetrics is onlangs volledig vernieuwd en is nu een zeer geavanceerd en innovatief dataproduct.

Het begin en de evolutie

Onze reis begon toen ik voor het eerst geïnteresseerd raakte in API’s. In die tijd had ik ervaring in het werken met databases, maar nog niet zo veel met API’s. Klipfolio maakte het voor mij gemakkelijk om op nieuwe manieren met data te gaan werken.

Op dat moment vormde Klipfolio de opstap om met API-gegevens te gaan werken. Nu gebruikt ons team voortdurend API’s om onze klanten volledige data oplossingen te bieden.

Echte problemen oplossen

We hebben met succes veel dashboards gemaakt voor verschillende klanten. Tot deze klanten behoren digitale bureaus die Klipfolio-dashboards ontwikkelen voor hun klanten en bedrijven die op zoek zijn naar een goede oplossing voor hun eigen rapportage-eisen.

Een bijzonder bevredigend resultaat voor ons was het gebruik van Klipfolio voor rapportage vanuit SAP Business One. Rapporteren in SAP Business One is meestal een omslachtig proces. Maar we zijn erin geslaagd om het een stuk eenvoudiger te maken, wat leidde tot een veel snellere levering.

Uitdagingen, innovaties en realistische perspectieven

Toen ik 10 jaar geleden met Klipfolio begon te werken, was ik al een ervaren data-analist, bekend met SQL en andere analysetools, en ik dacht dat het onder de knie krijgen van deze nieuwe dashboarding tool eenvoudig zou zijn. Ik kan nu echter zeggen dat ik de leercurve heb onderschat. Klipfolio is een fantastisch hulpmiddel, maar het kost inderdaad tijd om er echt bedreven in te raken. Ik heb dit uit eigen ervaring geleerd en ik heb het ook bij mijn collega’s gezien. Dus als je dit leest en je zit vast, maak je dan geen zorgen. Je bent zeker niet de enige.

Een ander belangrijk aspect om te vermelden is dat Klipfolio beperkingen heeft voor de grootte van gegevensbronnen. Om hiermee om te gaan, hebben we creativiteit omarmd, waarmee we niet alleen de veelzijdigheid van Klipfolio hebben laten zien, maar ook onze toewijding om datavisualisatietools volledig te benutten.

Hoewel Klipfolio dient als een geweldig startpunt, hebben we een natuurlijke progressie gezien. Sommige klanten zijn begonnen met Klipfolio vanwege de gebruiksvriendelijke opzet, maar hebben complexere tools zoals Looker onderzocht naarmate hun behoeften groeiden. Deze overgang weerspiegelt de uiteenlopende eisen van onze klanten en de rol van Klipfolio in hun data reis.

Deze verschuiving benadrukt de uiteenlopende behoeften binnen het business intelligence (BI) spectrum. Klipfolio Klips is een uitstekende keuze voor mensen die net beginnen met BI-tools, dankzij de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Daarnaast is Klipfolio Powermetrics bijzonder krachtig en biedt het uitgebreide datavisualisatie die verder gaat dan een instapproduct.

Een persoonlijke connectie en vooruitkijken

Ons werk met Klipfolio gaat over meer dan alleen technologie. Het is een reis geweest waarin we zijn gegroeid, hebben geleerd en naar gemeenschappelijke doelen hebben toegewerkt. We hechten veel waarde aan de connecties die we hebben gemaakt.

Vooruitkijkend zijn we enthousiast over nieuwe ontwikkelingen in data management, vooral het gebruik van de dbt semantische laag, die onze data strategieën belooft te verbeteren. Ook de investering van Klipfolio in Metric HQ, een tool met duidelijke definities voor veelgebruikte dashboardgegevens, onderstreept hun inzet voor gegevenshelderheid en gebruikersondersteuning. Deze initiatieven maken ons optimistisch over onze toekomst met Klipfolio, klaar om de vooruitgang in het volgende decennium te omarmen.

Conclusie

Als ik terugkijk op tien jaar Klipfolio, ben ik dankbaar voor alles wat we samen hebben gedaan en enthousiast over de toekomst. Ons werk samen is veranderd naarmate de wereld van gegevens en de manier waarop we die tonen zich heeft ontwikkeld. We hebben ons altijd gericht op ons best doen en innovatief zijn. Ik kijk uit naar nog een decennium van samen data toegankelijker, inzichtelijker en bruikbaarder maken.