9 maart 2020 | 2 minuten leestijd
Is jullie onderneming actief in de B2B dienstensector? Draai je projecten voor vaste prijs, op regiebasis, op basis van nacalculatie, strippenkaarten en/of abonnementen? Heb je behoefte aan meer inzicht in de winstgevendheid van die projecten en de medewerkers? Maak je al gebruik van software voor je urenadministratie?
Daar waar de accountant je helpt bij de boekhouding en de bedrijfskundige bij je bedrijfsprocessen en de keuze van je bedrijfssoftware, helpt i-spark om de schatten van informatie die in die pakketten zitten te ontsluiten en te vertalen in een dashboard op basis waarvan jij inzicht krijgt in de rentabiliteit en omzetten. Niet zozeer vanuit en boekhoudkundig perspectief, maar meer gericht op de bedrijfsvoering. Onze ervaring en die van onze klanten, is dat dit onderdeel vaak onderbelicht is in dit type software.
Met deze inzichten houd je het verloop van je bedrijf goed in de gaten, zodat je op tijd bij kunt sturen in het geval van een risico of beter nog, sneller op kunt schalen als je een positieve trend ziet.
Voorbeeld: je doelstelling is een omzetstijging van 20%. Ga je meer mensen aannemen, met dezelfde mensen meer declarabele projecten uitvoeren, je vaste prijs projecten beter inschatten of wellicht de tarieven aanpassen? Inzicht in het gemiddelde percentage declarabiliteit, het gemiddelde uurtarief en het gemiddelde aantal uren gaat je helpen om verantwoorde keuzes te maken. En misschien is het logisch om eerst dat ene, afwijkende project uit de data te halen voordat je deze cijfers berekent. Of misschien wil je de medewerkers eerst indelen in teams en gemiddelden uitrekenen per team. Allemaal zaken die soms niet altijd duidelijk in de software zelf naar voren komen. Maar gelukkig wel relatief eenvoudig te regelen zijn, daar helpen we jullie graag bij!
Wat in sommige situaties ook meespeelt, is het bewaren van de historie. Veel bedrijfssoftware toont de actuele stand. Dat wil zeggen, als je vorige week uren hebt geboekt op project X, maar dat nu weer hebt weggehaald, dan is het vaak niet meer terug te vinden. Dat is vaak prima vanuit het oogpunt van projectmanagement, maar er zijn talloze situaties waarin dit jammer is. Bijvoorbeeld als je meer inzicht wil hebben in wijzigingen in de planningen. Of als het belangrijk is, ook vanuit de hoek van een audit trail, om bij het draaien van een rapport over een bepaalde periode altijd dezelfde resultaten te zien. En niet getallen die steeds een beetje wijzigen door terugwerkende kracht mutaties.
Wij hebben inmiddels ervaring met diverse standaard en maatwerk oplossingen hiervoor, zoals Simplicate en Harvest. Wij richten ons primair op het data component, met andere woorden: hoe kunnen we de data uit jullie systeem ontsluiten, analyseren en rapporteren/visualiseren in een dashboard zodat jullie daar goed mee uit te voeten kunnen.
Benieuwd of we iets voor jou kunnen betekenen?
Lees hier hoe we Hans van KAW hebben geholpen met een Simplicate dashboard.