Historische data van volgers – Instagram of twitter

Natuurlijk wil je precies weten hoe het met het verloop van jouw volgers gaat. Hielp die ene campagne het volgersaantal verhogen? Of hielp juist het adverteren? Of bedacht die ene collega een post die viral is gegaan? Wij krijgen regelmatig de vraag van klanten om het verloop van volgers over een langere tijd te kunnen zien. Soms zelfs vanaf het allereerste begin. Een logische vraag, maar wel een heel lastige!
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Historische data niet in de API

Het lijkt zo simpel (het is tenslotte jouw data!), maar dat is het helaas niet altijd. Het is namelijk niet mogelijk om deze historische data te ontsluiten, simpelweg omdat Twitter en Instagram dit niet in hun API hebben. Flauw! Natuurlijk zijn er enkele tools van derden die je kunt inschakelen voor het bijhouden van historische gegevens, maar deze zijn vaak behoorlijk prijzig en maken veelal gebruik van extrapoleren. Ze baseren de groei van volgers op het jaar of de maand ervoor. Zo heb je bijvoorbeeld het bedrijf minter.io.

Zij kijken naar het huidige aantal volgers en extrapoleren de groei terug in de tijd op basis van niet alleen jouw account, maar ook vergelijkbare accounts. Dit is ook een oplossing, maar wel prijzige. Ook zijn er bedrijven die gegevens van een hele hoop accounts opbouwen en deze vervolgens doorverkopen, als bedrijfsmodel.

Zo’n tool lijkt dus ook niet de ideale oplossing. Maar wat dan wel? Laat een dergelijk raadsel nou net iets zijn wat wij bij i-spark erg leuk vinden. Want iets niet kunnen ontsluiten vinden we maar niks! We zijn op zoek gegaan naar een oplossing.

Volgers vanaf heden vast kunnen leggen

De eerste stap om dit te kunnen realiseren was het plan om ‘iets’ te ontwikkelen wat het aantal volgers van een account kan lezen. Let wel: het huidige aantal volgers. Hiervoor schreef Tamara een code in Script Editor. Na wat tests te hebben uitgevoerd op onze eigen accounts (na het lezen even liken J) bleek dit script goed te werken. Check!

Historische data van je volgers in Klipfolio!

Nu wilden we deze data nog mooi weer kunnen geven in Klipfolio. Klipfolio heeft een aantal ‘standaard’ Klips voor Twitter en Instagram. Dat wil zeggen dat Klipfolio al een aantal grafieken of tabellen heeft gebouwd die werken. Het enige wat jij dan nog hoeft te doen is het koppelen van jouw account, en Klipfolio doet de rest. Een van deze standaard Klips vertelt bijvoorbeeld je huidige aantal volgers, maar slaan geen historie op. Mocht je dit voldoende vinden, dan ben je al klaar! Maar wil je historie opslaan dan kan dat niet. Heb je nu bijvoorbeeld 2000 volgers en een minuut later 2001, dan toont die Klip het laatste getal. Het getal daarvoor, 2000 dus, is niet meer terug te halen.

Wij hebben een custom Klip gebouwd die de gegevens uit het eerdergenoemde script uitleest en zo historie van je volgersaantallen kan tonen.

Kortom: aan historie kun je vanaf nu bouwen! Piece of cake! Zo doen we dat bij i-spark 🙂 Meer weten? Neem vrijblijvend contact met ons op. We delen graag onze kennis met jou.

i-spark
E: hallo@i-spark.nl
T: +31(0)594 855888

A: Oostindischewijk 1b, 9354 TS Zevenhuizen

Home
Data Strategy & Architectuur
Inrichting & Implementatie
Data Science & Analyse
Over i-spark
Contact

Pricavyverklaring
Cookie-instellingen

i-spark B.V. is ingeschreven bij de KvK Noord-Nederland te Groningen onder nummer 73401587

i-spark B.V. is registered at the Chamber of Commerce in Groningen with number 73401587

Welcome to WordPress. This is your first post. Edit or delete it, then start writing!